Taliansky premiér chce s lídrami EÚ rokovať o antieurópskom populizme

08.09.2012 Celý región

Rím 8. septembra (TASR) - Taliansky premiér Mario Monti dnes vyzval na zorganizovanie stretnutia predsedov vlád krajín Európskej únie, na ktorom by sa diskutovalo o rastúcich prejavoch nejdenotnosti a populizmu v EÚ, ktoré podnecuje aj dlhová kríza v eurozóne.

"Vyskytlo sa mnoho prejavov populizmu, ktoré podporujú roztrieštenosť v takmer všetkých členských krajinách," povedal Monti počas spoločnej tlačovej konferencie s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, ktorá sa uskutočnila v rámci ekonomického fóra v severotalianskom mestečku Cernobbio.

Monti viackrát varoval pred opätovným nárastom významu národných predsudkov a stereotypov. Navrhol, aby sa stretnutie venované tomuto problému uskutočnilo v sídle mestského zastupiteľstva v Ríme, kde v roku 1957 došlo k podpisu jednej zo zakladajúcich zmlúv Európskych spoločenstiev, predchodcu dnešnej Európskej únie.

Van Rompuy vyjadril súhlas s konaním stretnutia, ktoré by malo posilniť európsku integráciu, uviedla agentúra Reuters. Takéto zasadnutie sa malo pôvodne uskutočniť do konca roka 2014, ale Van Rompuy pri tejto príležitosti povedal, že zrealizovať ho oveľa skôr je "dobrý nápad".
 

Vyberte región